Nivalan Kivi

Kuinka voimme palvella? Soita +358 44 0363993

Hautakivien huolto-ohje

Nivalan Kivi tekee myös hautakiven kunnostuksia. Kaiverrusten kunnostaminen, irronneiden koristeiden kiinnitys ja uusien koristeiden lisääminen onnistuvat kauttamme. Voimme myös suoristaa hautakiven, mikäli sille on tarvetta.

Hautakivien tekstien kunnostuksen lisäksi kiveen saa myös erilaisia koristekaiverruksia tai kiinnitettäviä pronssikoristeita. Kauttamme voit tilata Paasikiven koristeita (linkki) tai Pronssi & Kiven koristeita

Näin voit pitää huolta hautakivestä:

Hautakivien säännöllinen puhdistus ja hoito kannattaa tehdä aina tarvittaessa haudalla vieraillessasi. Näin kivi säilyy pitkään siistinä ja uudenveroisena. Poista ruohosilppu, multa, hiekka, siitepöly, sammal ja mahdollinen hautakynttilöistä roiskunut steariini.

Hautakiven etuosa on yleensä hiottu kiiltäväksi, jotta lika ei imeydy syvälle huokosiin. Kiiltävä pinta on myös helpompi pitää puhtaana. Kiven päällinen, sivut, sekä tausta voivat olla kiiltohiottuja, sahattuja tai louhittuja.

Kiillotettujen ja mattahiottujen pintojen puhdistus:

Useimmiten hautakiven pinnat voi puhdistaa liasta pelkällä vedellä sientä tai liinaa käyttäen. Tarvittaessa apuna voi käyttää mietoa puhdistusainetta, kuten käsitiskiainetta tai mäntysuopaa. Helpoiten pinttynyt lika lähtee pinnasta sateen jälkeen, jolloin lika on kosteaa. Käsitelty pinta on aina huuhdeltava huolellisesti. Mattahiottu pinta imee helpommin likaa kuin kiillotettu pinta. Puhdistus tapahtuu samoin kuin kiillotetun pinnan puhdistus.

Kaiverrettuja tekstejä ja koristeita, jotka on kullattu tai muuten värjätty tulee varoa ja niiden hankaamista välttää. Kaiverruksia voi pyyhkiä varovasti pehmeällä tai kostealla liinalla tai pesusienellä. Uuden hautakiven kaiverruksia ei kannata puhdistaa ensimmäisen vuoden aikana, jotta väri tai liima ehtii kovettua täysin.

Sahattujen ja louhittujen pintojen puhdistus:

Lika puhdistetaan harjalla ja vedellä, tarvittaessa puhdistusaineliuoksella. Louhitulle pinnalle kertynyttä, pinttynyttä likaa voi puhdistaa ruostumattomalla teräsharjalla. Teräsharjalla ei kuitenkaan saa koskea värjättyihin kaiverruksiin tai metallisiin koristeisiin, koska harja naarmuttaa niitä. Pinta on aina huuhdeltava huolellisesti.

Kynttilöistä voi aiheutua steariini- ja rasvatahroja kiveen, joita on vaikea poistaa. Siksi on suositeltavaa polttaa kynttilöitä lyhdyssä tai tarpeeksi kaukana kivestä. Kynttilän aiheuttamia tahroja voi yrittää poistaa puhdistetulla bensiinillä. Jotta kiveen ei syntyisi laikkua tai värieroja, voi olla viisasta käsitellä koko hautakiven pinta.

Jos hautakivessä on kynttiläholvi, siinä saa polttaa vain öljykynttilöitä, sillä tavallinen steariinikynttilä likaa lasin noella. Talvella se voi myös rikkoa lasin liiallisen kuumenemisen vuoksi. Lyhtyjen lasit voi puhdistaa vedellä ja miedolla pesuaineella. Pinttynyttä nokea voi puhdistaa esimerkiksi keraamisen lieden puhdistusaineella.

HAUTAKIVIVALIKOIMA